Piata cimentului din Romania a fost cutremurata in luna mai a anului curent de o decizie a Consiliul Concurentei care ii sanctiona cei trei mari producatori de pe piata romaneasca, Lafarge, Holcim si Carpatcement cu amenzi ce depaseau 27 de milioane de Euro.
Cele trei societati au fost acuzate de practici concertate de stabilire in comun a preturilor de vanzare a cimentului. Acuzatiile Consiliului au fost respinse de toate cele trei societati.
Cu toate acestea, Holcim a considerat de cuviinta sa-si plateasca amenda, in timp ce celelalte doua societati au atacat in instanta decizia Consiliului.
Corelarea deciziilor privind preturile si schimbul de informatii confidentiale intre cei trei s-a realizat si prin Asociatia Patronala a Cimentului, in cadrul careia Comitetul "Cimentul" favoriza intrunirea in cadru restrans.
Una peste alta, Holcim a mai primit din partea Consiliului un alt "dar", o alta amenda de 1,4 milioane de euro pentru "concentrare economica" in urma cumpararii fabricii de ciment din Alesd. O consecinta a acestor amenzi ar putea fi si scaderea pretului cimentului, potrivit unor analisti.
Societatea care a contestat cu cea mai mare vehementa decizia Consiliului, Lafarge, a incheiat cu Rompetrol Logistics un contract de asociere, pe o durata de 5 ani, in vederea administrarii in comun a unui tronson de cale ferata de 45 km.
De la infiintare, Consiliul Concurentei, institutie regasita in toate tarile Uniunii Europene, a vegheat la respectarea mecanismelor unei economii de piata concurentiale, aplicand sanctiuni usturatoare de sute si mii de euro in cazul abaterilor constatate in urma investigatiilor desfasurate.
Cele mai daunatoare fenomene asupra concurentei le reprezinta intelegerile intre firme sa