Procedura comunicarii actelor administrative fiscale prevazuta in Codul de procedura fiscala a fost modificata. Modificarile se refera la cazul in care se constata lipsa de la domiciliu a contribuabilului sau a oricarei persoane indreptatite sa primeasca actul sau in cazul refuzului de a primi actul.
Daca, in prezent, in aceste situatii comunicarea se face prin publicarea unui anunt intr-un cotidian national de larga circulatie si/sau intr-un cotidian local ori in Monitorul Oficial, in care se mentioneaza ca a fost emis actul pe numele contribuabilului, dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura, respectivul anunt se va afisa, concomitent, la sediul organului fiscal emitent si pe pagina de Internet a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (la adresa - anaf.mfinante.ro).
In aceste conditii, actul administrativ fiscal emis de organul fiscal se considera comunicat in termen de cincisprezece zile de la data afisarii anuntului.
Comunicarea are o foarte mare importanta din punct de vedere juridic, avand in vedere ca, de regula, momentul comunicarii este si momentul de la care actul administrativ fiscal produce efecte.
Astfel, in ce priveste organul fiscal, acesta nu poate pretinde executarea obligatiei stabilite in sarcina contribuabilului prin actul administrativ fiscal, daca acest act nu a fost comunicat contribuabilului.
Legea privind modificarile aduse Codului de procedura fiscala a fost adoptata in plenul Camerei Deputatilor din data de 23 iunie 2006, urmand sa intre in vigoare in termen de 10 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial, lucru care se va produce in cursul acestei saptamani.
Procedura comunicarii actelor administrative fiscale prevazuta in Codul de procedura fiscala a fost modificata. Modificarile se refera la cazul in care se constata lipsa de la domiciliu a contribuabilului sau a oricarei persoane i