Desi bancile se indreapta in ultimul timp din ce in ce mai atent catre creditarea micilor intreprinzatori si incearca sa faca programe special croite dupa necesitatile acestora, intreprinzatorii sunt nemultumiti de birocratia din banci.
Gheorghe Marinoiu, director general al unei firme private, spune ca una este oferta de finantare a bancilor frumos prezentata la nivel macro, in conferinte si forumuri de afaceri, si alta e situatia la nivel micro.
Problemele investitorilor sunt legate de reactia foarte inceata a unor banci, de procedurile greoaie si complicate care necesita din partea intreprinzatorilor o munca laborioasa, chiar pentru situatii care ar trebui sa se deruleze rapid, cum ar fi acordarea unei scrisori de garantie sau a unui descoperit de cont pentru salariat, credit care este de fapt garantat de firma angajatoare.
De asemenea, exista informatii care "nu sunt pentru toata lumea", cum ar fi cele despre granturi sau credite nerambursabile, afirma Nicolae Comanescu, presedintele unei societati de constructii, Athenaeum Construct.
"Suni, ti se spune sa astepti, ca programul nu e operational, apoi dupa ce e lansat se termina in doua zile, nici n-ai timp sa mai faci documentatia", sustine d-l Comanescu, care a incercat fara succes sa acceseze un program de finantare nerambursabila a ANIMMC derulat anul trecut prin BCR.
Constantin Cojocaru, directorul Departamentului pentru IMM-uri din cadrul BCR, afirma ca, desi bancile au creat departamente specializate pentru creditarea IMM-urilor, deocamdata nu exista o cultura a clientului. Cei 14 ani de tranzitie inca reprezinta prea putin pentru a crea asa ceva. Totusi, bancile fac un efort permanent de perfectionare a serviciilor lor.
"In momentul de fata, la BCR reglementarile se afla din nou sub lupa pentru a fi simplificate", a declarat Cojocaru mi