In ajunul summit-ului G8 de la Gleneagles, pe a carui agenda de lucru figureaza in primul rand problema saraciei si cea a poluarii, presedintele american George W. Bush a avut o declaratie referitoare la Politica Agricola Comuna, care, data fiind prietenia binecunoscuta a acestuia cu Tony Blair, ar putea fi simultan semnul unui sprijin pentru noul presedinte european in realizarea reformelor pe care si le-a propus, si in special, in diminuarea cheltuielilor destinate agriculturii.
Daca Banca Mondiala a decis acum cateva saptamani de zile stergerea datoriilor tuturor tarilor sarace, ca un semn de ajutorare, acum, liderii G8, par decisi sa apuce directia suspendarii ajutoarelor acordate acestor tari, si inlocuirea lor cu reforme echivalente ale politicilor economice.
Presedintele american pledeaza in acest sens pe o liberalizare totala a pietelor si o mai mare deschidere a Occidentului catre Africa a acestora. Pentru aplicarea acestor masuri el cere, insa, insistent sa se renunte la subventiile din agricultura.
Astfel, Bush se declara gata sa suprime subventiile agricole daca si Uniunea Europeana va face la fel in cadrul PAC-ului, se arata intr-un interviu realizat de postul britanic de televiziune ITV, citat de AP. ''Pozitia Guvernului american este aceea ca noi suntem decisi sa abandonam subventiile, si vom face acest lucru impreuna cu prietenii nostri europeni'', a declarat Bush. ''Avem si noi subventii agricole, dar nu de dimensiunea celor europene'', a completat presedintele. ''Daca vom reusi sa liberalizam in totalitate comertul, si daca pietele occidentale sunt deschise tarilor africane, atunci nici nu va mai fi nevoie sa le varsam ajutoare africanilor'', a subliniat liderul american. ''Beneficiile care ar veni din deschiderea pietelor - a pietelor noastre pentru produsele lor si a pietelor lor pentru produsele noastre - ar fi chiar superioa