Autoritatea pietei de capital trebuie sa ia cea mai delicata hotarare din ultimii ani si anume sa decida daca Depozitarul Central va fi SNCDD controlat de BVB sau daca se va infiinta o noua entitate.
Transarea modului de constituire a societatii ce va administra operatiunile posttranzactionare pe piata de capital nu mai poate fi amanata. Potrivit Legii nr 297/2004, Depozitarul Central trebuie sa fie functional pana la sfarsitul acestui an, in acest scop urmand ca intr–un timp foarte scurt sa fie emis un regulament special de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Vestea rea ar fi ca autoritatea de supraveghere nu va putea adopta o solutie de compromis care sa fie socotita multumitoare de cele doua parti implicate in acest proces, respectiv societatile de brokeraj si BVB de o parte si RRA si Regisco de cealalta parte.
Majoritatea specialistilor au agreat ca in constructia noii arhitecturi a pietei de capital sa se utilizeze cat mai mult din infrastructura existenta si din experienta acumulata de toate categoriile de operatori. Or, aceasta presupune ca sub o forma sau alta actualele societati registratare sa supravietuiasca, prestand aceleasi servicii ca si pana in prezent.
In acest sens ar exista doua variante. Prima ar fi ca Depozitarul Central sa externalizeze serviciile de depozitare catre societatile de registru. A doua ar consta in modificarea unui articol din Legea nr 297/2004 astfel incat sa se separe activitatea de compensare–depozitare de cea de depozitare–inregistrare.
In acest caz operatiunile specifice ar urma sa fie indeplinite de Depozitarul Central, si respectiv de un registratar unic ce ar rezulta din fuziunea tuturor societatilor de profil. In legatura cu aceste solutii, Gabriela Anghelache, presedintele CNVM spune ferm ca ele nu pot fi luate in calcul deoarece directivele Uniunii Europene