FMI cere reducerea cheltuielilor de personal, care sa nu depasesca cinci procente din produsul intern brut. Statul trebuie sa inghete angajarile in sectorul public si sa disponibilizeze peste 7.000 de mineri. Ministrul Finantelor a anuntat ca nici cele sase procente - cresteri salariale - promise bugetarilor pentru toamna acestui an, nu vor mai fi acordate.
Peste toate acestea s-a mai asternut semicertitudinea majorarii TVA la 22 la suta. In fata avalansei de masuri fiscale, se pare ca salariatilor din sectorul bugetar nu le-au mai ramas sperante pentru un trai mai bun.
Vasile Marica, presedintele Uniunii Sindicatelor Functionarilor Publici: "Lozinca «Sa traiti bine» - apa de ploaie"
"Decziile ministrului Finantelor sunt aberante. In raportul de tara de anul trecut era specificat faptul ca in domeniul administratiei publice trebuie marite salariile pentru a asigura stabilitate acestei categorii de salariati. Functionarii publici nu sunt singuri de ziua de maine, dar Ionut Popescu si Guvernul Romaniei le taie oxigenul. In general, in septembrie, avand carduri de la banci acestia imprumuta bani bazandu-se pe cresterea salarila de care ar fi trebuit sa aiba parte in octombrie. Asa s-a intamplat in fiecare an. Tot ceea ce au declarat guvernantii in campania electorala a fost incalcat la ora actuala, inclusiv programul de guvernare este incalcat, iar lozinca s-a dovedit a fi apa de ploaie. Ceausescu, pentru a-si achita datoriile obliga populatia la saracie si sa stea la cozi interminabile pentru a cumpara "tacamuri". Acel regim, din fericire, a cazut, insa vedem ca scoala acelei epoci revine. Este aberant pentru noi sa gandim cum gandeste dl. ministru al Finantelor, care isi ascunde incompetenta in spatele FMI-ului. Decizia de inghetare a salariilor vine din partea Guvernului Romaniei, nu a FMI".
Aurel Cornea, presedintele Fed