(Foto: )
Denominarea leului a adus numeroase beneficii firmelor profilate pe producerea si comercializarea aparatelor de marcat electronice.
Sub presiunea noii legislatii, toti taximetristii trebuie sa se conformeze noilor reglementari, astfel ca recalibrarea aparatelor de taxat va scoate din buzunarul fiecarui sofer 700.000 de lei vechi, respectiv 70 de lei grei.
In Cluj, situatia este cel putin bizara, avand in vedere ca exista doar trei firme agreate de Institutul de Metrologie Legala pentru a presta aceste servicii, iar numarul taximetrelor este de aproximativ 2500. Astfel, 172.000 de lei grei intra in conturile firmelor Codec, Feli Doria si Amecs.
Nici nu s-a incheiat afacerea si reclamatiile din partea taximetristilor au inceput sa apara.
Departe de finalizare…
Conform Legii 348 din 14 iulie 2004, data de 4 iulie a fost stabilita de autoritati ca fiind termenul limita de recalibrare a aparatelor de marcat electronice. In cazul taximetristilor clujeni aceste servicii pot fi oferite de trei firme autorizate de Institutul de Metrologie Legala (IML).
Codec, Feli Doria si Amecs sunt singurele societati care pot presta aceste servicii, conform informatiilor date de directorul adjunct IML Cluj, Mihai Zotea. Volumul mare de munca intr-un termen atat de scurt a dus la situatii precum amanarea alinierii la noile reguli si la munca de mantuiala, fapte reclamate de unii soferi de taximetre.
Cele trei firme mentionate sunt, de asemenea, si cele care fac instalari de aparate de marcat pentru taximetre.
Taximetristii platesc de doua ori
Firmele de taximetre, precum si numerosii soferi independenti trebuie sa plateasca de doua ori denominarea. In primul rand treb