Denominarea nu este acceptată de unii ţărani din pieţele mureşene, fie din sfidare, fie din neştiinţă. În cursul zilei de ieri, un raid făcut la ora amiezii ne-a convins de faptul că mureşenii mai au mult de lucru la capitolul de acceptare a realităţii. “Nu m-am grăbit să afişez. Deja se ştie despre ce e vorba, de ce să mă grăbesc să pun şi eu preţuri noi? Au şi ceilalţi vânzători, nici o problemă, iar preţurile sunt cam la fel”, spune un ţăran. Multe din produsele din pieţe, deşi au afişate preţurile vechi, cele noi lipsesc cu desăvârşire. Majoritatea pieţarilor spun că deocamdată nu au apucat să vadă banii cei noi şi că nu va fi uşor până să înveţe noul sistem, inclusiv să calculeze bine restul. Unora le e teamă că îşi vor pierde din clienţi din cauză că nu vor reuşi să calculeze repede restul, că se vor face cozi şi vor renunţa în favoarea altei tarabe. În ceea ce priveşte rotunjirea preţurilor, există două variante, dar nici una dintre ele în avantajul cumpărătorului. “Cred că voi da o roşie în plus penmtru a completa la rest”, spune Violeta, vânzătoare la tarabă. Dacă un kilogram de roşii costă 18.600 de lei vechi, respectiv 1,86 lei noi, vânzătorii vor uşura situaţia şi vor rotunji la 19.000 lei preţul unui kilogram. “Mie nu-mi convine absolut deloc. De ce să iau o legumă în plus în loc să mi se dea banii? Să le vând eu marfa?”, se întreabă o clientă.
Faptul că de multe ori vânzătoarele nu au bani mărunţi să dea restul în întregime şi te obligă să iei un plic de zahăr vanilinat sau o cutie de chibrituri a stresat până acum mulţi cumpărători. “Nu ar fi o ideee rea să desfac legătura de pătrunjel şi să îl dau pe fire, ca rest”, a spus un pieţar râzând. Mai în glumă, mai în serios.
Amalia VASILESCU
Denominarea nu este acceptată de unii ţărani din pieţele mureşene, fie din sfidare, fie din neştiinţă. În cursul zilei de ieri, un raid făcut la or