Pentru stimularea exporturilor de vin, a fost pusa la punct o strategie nationala in acest domeniu. Documentul, care a fost finalizat in cursul lunii iunie, a fost elaborat de Departamentul de Comert Exterior din cadrul Ministerului Economiei si Comertului, in colaborare cu Patronatul National al Viei si Vinului, reprezentanti ai mediului academic, precum si ai Ministerului Agriculturii.
Documentul urmeaza sa fie supus in luna august unei largi dezbateri, aprobat de Consiliul de Export si inaintat Guvernului sub forma unei hotarari de guvern.
Vinul se afla in topul produselor exportate de Romania (locul 3 in grupa produselor agroalimentare), aducand in tara numai anul trecut 26,24 milioane dolari, ceea ce inseamna cu 3,2 milioane dolari mai mult decat in 2002.
Strategia de export a sectorului vitivinicol cuprinde atat viziunea strategica si obiectivele sectorului, cat si masurile si resursele necesare implementarii acesteia, fiind fundamentata pe o analiza complexa a lantului valoric.
Metodologia care a stat la baza elaborarii strategiei reprezinta cel mai actual instrument de acest tip la nivel mondial, fiind pus la dispozitie de catre International Trade Center Geneva.
Desi mult intarziata din cauza unei economii in tranzitie, strategia de export pune in valoare potentialul pe care vinul romanesc il are la export, bazat pe faptul ca in mod traditional Romania este o tara viticola care beneficiaza de conditii pedoclimatice deosebite.
Trebuie insa avut in vedere ca suprafata viticola din specia vitis vinifera s-a injumatatit in ultimii 15 ani, iar calitatea plantatiilor, din cauza varstei si a modului in care au fost intretinute, este acum foarte slaba. In proportie foarte mare, vinurile romanesti aflate pe rafturile Europei sunt vinuri din segmentul low.
Schimbarea de imagine este un p