Terenurile si casele din Romania vor fi inventariate intr-un Registru General al Cadastrului de abia in urmatorii zece ani.
Proiectul de realizare a Cadastrului General in Romania se intinde pe aproape zece ani si va fi finantat de Banca Mondiala printr-un credit in valoare de 500 de milioane de euro, a declarat Mihai Busuioc, directorul general adjunct al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara. Romania nu dispune in prezent de un sistem de cadastru general, spre deosebire de majoritatea tarilor dezvoltate. Cadastrul este sistemul oficial de evidenta a terenurilor care constituie teritoriul national sau, mai bine zis, un registru in care se "inventariaza" bunurile imobile. Aceasta evidenta include pozitia, forma, marimea, proprietatea si valoarea fiecarei parcele. In baza cadastrului se garanteaza dreptul la proprietate asupra terenurilor si celorlalte bunuri imobile legate de acestea, cum ar fi constructiile si resursele naturale.
INFORMARE. Crearea sistemului de cadastru general si de carte funciara al Romaniei este un proiect major, care va presupune, printre altele, crearea unei baze de date cu toate titlurile de proprietate. Utilizatorul va avea acces online la aceasta baza de date si va putea cauta, dupa adresa, datele unui teren sau ale unui imobil, cum ar fi incadrarea in zona sau starea financiara (daca este sau nu ipotecat etc.). "Deocamdata avem un proiect-pilot la nivelul sectorului 1, unde avem in baza de date 60% din informatii. Speram ca in trei ani vom putea avea acces la cartea funciara a Bucurestiului", a declarat Mihai Busuioc. Sub aspectul implementarii sistemului de cadastru general, cele mai avansate state europene sunt Norvegia, Olanda, Marea Britanie si Austria. Aceasta din urma are una dintre cele mai vechi baze de date in domeniu. Incepand de maine, timp de doua zile, se vor desfasura lucrarile Conferintei Natio