Functionarii publici ii contrazic pe reprezentantii Guvernului cu privire la blocarea salariilor pentru bugetari si sustin ca indexarea nu a fost o masura electorala, ci una justificata de faptul ca salariile erau prea mici, fiind necesara o crestere a lor in raport de preturi si de inflatie.
Liderii Aliantei Federative a Sindicatelor Functionarilor Publici "Sed Lex" sustin ca salariul mediul brut al unui functionar public este de 580 de lei noi (5.800.000 de lei vechi), iar cresterea salariala a functionarilor publici era absolut necesara, macar prin aplicarea celei de-a doua etape de indexare a salariilor, stabilita initial pentru octombrie. "Aceasta crestere este prevazuta si in raportul de tara al Uniunii Europene din 2004 ca o masura activa pentru intarirea administratiei publice si stabilitatea functionarilor publici, care nu au dreptul sa desfasoare nici o alta activitate care sa le aduca alte venituri", sustin sindicalistii. Ei mai spun ca economia lunara facuta la buget pentru un numar de peste 94.000 de functionari publici este de 38 miliarde de lei. "Asta inseamna o medie de 400.000 de lei pe luna pentru fiecare functionar public, nesemnificativ pentru bugetul national si care nu micsoreaza inflatia".
Alianta "Sed Lex" arata ca, in loc sa renunte la indexare, Executivul ar fi trebuit sa promoveze masuri active in directia echilibrarii balantei comerciale, pentru atragerea de investitori si pentru micsorarea importurilor, intarind producatorii autohtoni si directionand consumul populatiei catre acestia. "Micsorarea consumului (prin scaderea veniturilor - n.r.) este o masura neeconomica, deoarece consumul este purtator de TVA, deci de impozite in plus la stat", afirma functionarii, care arata ca toate tarile puternic industrializate se bazeaza pe consum pentru dezvoltarea economica, la care se adauga sprijinirea producatorilor autohtoni.
Gu