GURMANDUL IN BUCATE Pentru multi, a manca peste este o desfatare a simturilor, pentru ca pestele este poate cea mai delicata mancare. Iar cei care sunt indragostiti de gustul lui au de unde alege. GURMANDUL IN BUCATE "Pestele ne-a fost dat pentru a fi unul dintre cele mai mari luxuri care pot fi puse pe masa spre a fi mancate, dar nu neaparat necesare. Insa este indispensabil pentru cinele care au pretentia sa exceleze in moda"
Isabella Beeton (1836-1865) - pianista
Pentru multi, a manca peste este o desfatare a simturilor, pentru ca pestele este poate cea mai delicata mancare. Iar cei care sunt indragostiti de gustul lui au de unde alege.
Apele oceanelor, marilor, raurilor si baltilor ofera omului o mare varietate de pesti, scoici si raci, care ii pot satisface si pe cei mai exigenti gurmanzi. O importanta sursa de proteine, carnea de peste este usor asimilabila, este bogata in minerale si vitamina A si D. Pentru aceste calitati, pentru procentul mare de fosfor, element care hraneste creierul, pestele este recomandat in alimentatia tuturor, dar cu deosebire in cea a copiilor, a tinerilor, a anemicilor si a varstnicilor.
PREGATIREA. Morunul este unul dintre pestii grasi, dar care prin calitatile pe care le are se remarca a fi un peste fin. Are nevoie de legume sau paste care sa ii completeze calitatile si sa atenueze gustul greoi. Si nu in ultimul rand, preparatele din morun cer alaturi un pahar cu vin bun.
Morunul trebuie oparit mai intai in apa clocotita si d-abia apoi se rad solzii cei mari si placile osoase, cu cutitul, pana ce pielea ramane curata. Pentru ca are un miros foarte puternic, morunul trebuie tinut la marinat in vin alb. O alta metoda de a scapa de mirosul neplacut al pestelui este spalarea intr-o saramura concentrata si rece. Atunci cand se soteaza, morunul are tendinta de a se faramita.
Pentru a scapa de ace