PROFESIONISTII VINULUI In urma cu sute de ani, se numea paharnic. Se ocupa cu tot ceea ce inseamna bauturile de la Curte. Astazi se cheama somelier.
Definitia din dictionar este una foarte simpla: "persoana insarcinata in restaurant cu toate aspectele privind vinul". Dar aceasta nu poate ilustra ce se intampla astazi cu cei care aleg sa fie somelieri. Laurentiu Achim, vicepresedintele Asociatiei Barmanilor si Somelierilor Romani, spune ca este o problema de mentalitate - atat a celor care urmeaza aceasta profesie, cat si a consumatorului.
In primul rand pentru ca este greu sa convingi pe cineva sa urmeze aceasta meserie din cauza lipsei de motivatie profesionala si apoi pentru ca romanii nu merg suficient de mult la restaurant, astfel incat sa existe o concurenta suficienta intre localuri. Aceasta concurenta presupune oferirea de cat mai multe servicii consumatorului, iar somelierul este unul dintre modalitatile speciale de a satisface un client.
In mod normal, somelierul este cel care se ocupa cu achizitionarea si selectarea vinurilor, cu stocarea acestora in conditii proprii, cu servirea lor la masa si asocierea cu diferite preparate culinare. Tot somelierul stabileste meniul de la bar, antreneaza echipa din restaurant si vinde vinurile. Daca am reduce toate aceste indatoriri, am putea spune ca somelierul are datoria de "a crea legatura dintre lumea reala si produsele specifice". Dar nu toate restaurantele si hotelurile au obligatia de a avea un somelier.
Doar la cele de 5 stele este obligatoriu acest serviciu. Insa, in Romania, dupa cum spune domnul Achim, nu se intampla acest lucru. Nu exista tentatia acestei meserii, pentru ca nu sunt modele de la care tinerii sa invete si sa zica "vreau si eu sa fac ce face omul ala". "Pana cand o treime din populatia Romaniei nu va fi capabila sa intre intr-un restaurant, cat timp nu vom avea o clientel