Dupa trecerea viiturii ce s-a abatut si asupra judetului Constanta in sfarsitul de saptamana ce tocmai s-a incheiat, zeci de familii au ramas pe drumuri, apa luandu-le si bunurile, dar si animalele din gospodarie. La ora actuala, prioritatea autoritatilor locale o reprezinta determinarea valorii pagubelor produse si gasirea modalitatilor de ajutorare a persoanelor sinistrate.
Astfel, peste 4.000 de animale au fost luate de ape, peste 100 de hectare de teren agricol au fost afectate in proportie de 100% si peste 300 de fantani inundate ce nu au fost igienizate inca.
In cursul serii de ieri, 5 iulie a.c., la sediul Prefecturii Constanta a avut loc o noua intrunire a Comitetului pentru Situatii de Urgenta, la care au participat reprezentanti ai tuturor institutiilor implicate in reabilitarea zonelor inundate, fiecare avand sarcina sa prezinte in ce punct se afla cu lucrarile de la fata locului.
Camelia Ciobotaru, director Directia de Sanatate Publica, a precizat ca „numarul fantanilor este prea mare pentru a permite clorinarea tuturor”, dar ca au fost igienizate cele 136 de fantani din Saraiu, 15 din Runcu si Nistoresti, mai ramanand insa peste 110 fantani doar in aceste localitati.
Cum una dintre problemele cele mai stringente ale localnicilor este locatia unde vor fi gazduiti, in special in cazul celor 9 familii din Saraiu ale caror case s-au prabusit complet, conform declaratiilor prefectului Danut Culetu, acestia au fost cazati pe la oamenii din sat, in conditiile in care si parterul scolii a fost afectat, dar si caminul cultural din Siriu.
De asemenea, se pare ca a fost rezolvata si problema digurilor de la Baltacesti, ce se afla in administratia consiliului local si care erau pe punct de rupere, caci conform declaratiilor lui Petre Trandafir, „am adus un expert in constructii care ne-a precizat ca nu exista ni