Contractele de leasing, contractele de cumparare de bunuri in rate, alaturi de creditele de consum sau imobiliare, toate vor trebui luate in calcul la evaluarea bonitatii unui client care va solicita un nou credit.
Incepand din august, suma ratelor si dobanzilor aferente tuturor contractelor angajate nu va putea depasi 40% din veniturile nete lunare ale solicitantului si ale familiei acestuia.
Daca in socoteala intra si un credit imobiliar, totalul angajamentelor de plata lunare nu va putea depasi 35% din acelasi venit net (obtinut prin scaderea din salariul net a cheltuielilor lunare "fixe", precum cele cu intretinerea sau utilitatile).
La solicitarea FMI, Banca Nationala a pregatit un nou set de norme care ar trebui sa puna frana apetitului pentru credite al clientilor persoane fizice care fie isi supraestimeaza capacitatea de indatorare,
fie pur si simplu profita de portitele existente in reglementarile actuale care le permit sa obtina credite si de la 12 banci in acelasi timp.
Proiectul de "Norme privind limitarea riscului de credit la creditele destinate persoanelor fizice" urmeaza sa fie discutat vineri de Consiliul de Administratie al BNR, in urma consultarii bancilor comerciale.
Eficienta noilor masuri va fi limitata din cauza ca in practica nu exista inca o baza de date care sa permita verificarea declaratiilor pe proprie raspundere ale clientilor, in care acestia ar trebui sa marturiseasca toate datoriile pe care le au in momentul in care cer inca un credit.
Desigur, bancile pot solicita copii dupa documentele care atesta gradul de indatorare al unui client care solicita un nou credit. Insa Biroul de credit nu strange inca si asa-numitele "informatii pozitive" - privind toate creditele contractate de un client, chiar daca plata ratelor scadente este la zi.
Deocamdata, exista un acor