De Sfintii Petru si Pavel, in incinta manastirii Barsana s-a inaugurat Muzeul de Carte si Arta Religioasa "Episcopul Gavril de Barsana". La eveniment au participat cateva sute de credinciosi, Episcopul ortodox Justinian si arhiereul vicar Iustin Sigheteanul, un sobor de preoti, primarul de Rozavlea, oameni de cultura din Baia Mare si Sighet si... cam atat.
Nici macar Petru Cudrici, primarul din Barsana, n-a onorat evenimentul cu prezenta, asta ca sa nu mai vorbim de autoritatile judetene.
Recent inauguratul muzeu de Carte si Arta Religioasa "Episcopul Gavril de Barsana" este ordonat pe trei niveluri, intr-o cladire nou-nouta, construita din lemn si piatra. Este cea de-a 12-a cladire ridicata in incinta manastirii.
La parter sunt randuite carti vechi, icoane si piese de mobilier bisericesc, iar la celelalte doua niveluri, o expozitie eterogena de obiecte etnografice si kitch-uri, multe dintre acestea nefacand parte din arta populara sau neapartinand spatiului cultural maramuresean.
Cartile si icoanele expuse provin din doua surse: biserica UNESCO de la Barsana, jupuita de tot patrimoniul cu aprobarea preotului din sat (Gheorghe Urda), si fondul adapostit pana prin 1999 la Protopopiatul Sighet.
Inventar aproximativ
In perioada 1974-1986, Securitatea a cules din bisericile de peste Deal tot ce era mai valoros in materie de carte veche sau iconografie religioasa, depozitandu-le la Sighet. Catedrala de acolo a amenajat un spatiu de expunere, dar, prin relatiile maicii Filofteia Olteanu (stareta manastirii Barsana), tezaurul a ajuns, cu ajutorul cucernic al jandarmilor, la Barsana.
In ultimii ani, multe parohii au cerut inapoi ceea ce le apartine de drept, dar Episcopia si manastirea au refuzat vehement dreptul la