Curtea Constitutionala hotaraste astazi soarta Legilor proprietatii si justitiei. Basescu: Respingerea pachetului legislativ pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea inseamna, cert, ratarea obiectivului 2007
Soarta Legilor proprietatii si justitiei se hotaraste astazi. Curtea Constitutionala va decide daca actele normative pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament sunt constitutionale.
In cazul unui verdict negativ, insa, acesta ar putea duce la amanarea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Bucurestiul si-a luat, in cazul justitiei, angajamente suplimentare fata de Bruxelles, a caror neindeplinire la termenul convenit cu UE duce la activarea clauzei de salvgardare. Practic, daca Legile proprietatii si justitiei vor fi declarate neconstitutionale, ele se vor intoarce in Parlament pentru a fi rediscutate, amanandu-se astfel punerea lor in aplicare si fiind imposibila respectarea calendarului stabilit cu Uniunea. In contextul in care in mediile europene se vorbeste tot mai insistent despre integrarea Romaniei in 2008 - curent sustinut mai degraba de oboseala extinderii si de disputele financiare - o decizie nefavorabila a Curtii Constitutionale poate fi considerata un cec in alb pentru amanarea aderarii.
Pericolul intarzierilor in aplicarea reformelor in justitie este perceput foarte bine si la Bucuresti. Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu recunosc ca acesta este domeniul considerat "punct vulnerabil" in relatia cu UE, nu atat din lipsa de legi, cat din proasta lor aplicare.
"Daca ne uitam in lege suntem democrati, ba chiar intrecem democratiile vechi din Europa, dar daca ne uitam la aplicarea ei, acolo avem o problema", sustine seful statului.
Cat priveste o decizie negativa a Curtii Constitutionale, Traian Basescu spune ca aceasta ar duce inevitabil la amanarea aderarii. "Respingerea pachetului