Daca in Timis una dintre cauzele inundatiilor erau lucrarile de amenajare a digurilor, prost executate, in sud probleme sint la unii dintre concesionarii lacurilor destinate pescuitului, care au preluat aproximativ 200 de diguri.
In zonele recent inundate, un numar mare de iazuri transformate in pescarii si care au diguri de aparare sint in proprietate privata sau concesionate unor firme.
Acum autoritatile incearca sa-i scoata tapi ispasitori doar pe acestia si au anuntat ca ii vor da in judecata pe concesionarii de diguri si proprietarii care nu au respectat „legea apelor“, fapt cerut de insusi premierul Calin Popescu Tariceanu.
„Autoritatile incearca sa gaseasca un tap ispasitor pentru inundatiile din Olt, de aceea se discuta acum mult despre concesionarile facute de primarii la digurile de linga iazuri“, spune Cristian Nastase, proprietarul digului de la Movileni, judetul Olt. Totodata, acesta a adaugat ca digul lui nu are nicio problema, iar ca autoritatile au incercat doar sa dea vina pe cei care detin aceste diguri.
„Apa a dat peste, nicidecum nu s-a fisurat digul, cum spun autoritatile. Daca ar fi sa dam vina pe cineva, ar trebui trasi la raspundere cei de la ANM care nu au specificat ca ploile vor avea o asa intensitate“, mai spune Nastase.
Nici ceilalti detinatori de diguri nu sint multumiti de autoritati. Astfel, Florea Marineti, concesionarul digului de la Potcoava, judetul Olt, spune ca a platit pentru dig mai mult decit era nevoie. „Platesc pentru cesionarea digului, pe 49 de ani, 141 de milioane in noua rate“, spune Florea Marineti.
Totodata, acesta a adaugat ca in 2003, cind a luat digul de la primarie, acesta avea fisurile de acum si ca autoritatile le-au ‘’rezolvat „cu citeva basculante de piatra. „Autoritatile vin si fac inspectii, dar cind este vorba sa faca investitiile care le