Are Caragiale o schita geniala. Trei cersetori se intilnesc si se vaita ca vine o devalorizare. La inceput, pricepi cam greu ce-i enerveaza, dar pina la urma e de tot haiul: noile monede, cu valoare mai mica, ii vor face pe oameni mai darnici, dar cersetorii vor primi mai putin.
Una e sa primesti un pol, cind polul e cea mai mica moneda, si alta e sa te trezesti ca se inventeaza monede si mai mici. Tocmai din cauza asta, la coltul strazii, leul greu ar trebui sa aduca bucurie. Cei care cer vor cere cu siguranta sa le dati 1 leu. Efectul psihologic al unui singur leu ar trebui sa-i ameteasca pe cei care vor uita ca dau 10.000 de lei vechi.
Cum asteapta cersetorii Romåniei reforma? Am mers pe la citiva si am intrebat.
Regizorul batrin si bolnav de la Universitate
„Sincer sa fiu, cred ca o sa fie mai prost, cu batrinii, cu noile monede, ca o sa le incurce. Eu primesc mai mult monede, de o mie, de 5 mii, de 500. Si mai putin bancnote de 10.000. Uite cite monede am. (Are o geanta si intr-unul din buzunare sint kile de monezi.) Banuiesc ca acum s-ar putea sa nu mai dea. Pina se obisnuiesc. Sincer sa fiu, nu ma bucura, ca o sa fie un fel de anarhie.
Pentru noi, astia maruntii, nu e bine deloc. Poate pentru cei cu mari sume de bani, pentru marii afaceristi.“
Tanti Lenuta,
din fata Bisericii Enei
Cind am trecut pe linga ea, citea Romånia Mare. Cind o intreb de ce citea Romånia Mare, nu recunoaste. Cind o intreb daca cerseste, nu recunoaste. Cum sa te intelegi cu ea?
„Eu sint tare obosita. Eu nu cersesc. Eu am venit aici sa stau putin, sa ma odihnesc. Daca imi da cineva, bine, daca nu, nu. Eu am lucrat de la 19 ani, din ’49. Am fost tesatoare. Am avut sub grija zeci de masini. Era sa imi rup si mina, Dumnezeu m-a salvat si ma are in paza, si tot timpul, chiar si acuma, are grija de mine. @N_P