Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, ieri, ca deficitul bugetar trebuie controlat si ca, in opinia sa, valoarea de 0,7 la suta din PIB nu reprezinta un deficit exagerat, iar mentinerea unui deficit mai mare poate pune in pericol evolutia economica buna din ultimii ani. El a raspuns astfel unei declaratii a ministrului Integrarii Europene, Ene Dinga, potrivit caruia discutiile cu FMI trebuie sa continue, intrucat acordul nu a fost finalizat, iar expertii FMI au o viziune limitata si ar fi necesara o perioada de amorsare a efectelor produse de introducerea cotei unice de impozitare. Ministrul Integrarii a adaugat ca Romania ar trebui sa aiba un deficit bugetar de 1%.
Ca si cum l-ar fi luat gura pe dinainte, Dinga a revenit apoi cu explicatii. "Am facut un comentariu in nume personal care a fost scos din context. Afirmatia ca discutiile cu Fondul Monetar International nu s-au incheiat s-a referit doar la faptul ca memorandumul suplimentar de politici economice pe perioada 2005-2006 cu Fondul Monetar nu a fost inca luat in discutie in board-ul FMI. Un deficit bugetar mai mare (de 1% din PIB, de exemplu) ar fi permis alocarea mai multor bani pentru cofinantarea proiectelor europene, dar acest lucru nu a fost posibil din cauza derapajelor economice preluate de la fosta guvernare si din cauza cresterii deficitului de cont curent. In aceste conditii, Guvernul a procedat corect reducand deficitul bugetar la 0,7% din PIB, lucru care permite asigurarea stabilitatii macroeconomice.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, ieri, ca deficitul bugetar trebuie controlat si ca, in opinia sa, valoarea de 0,7 la suta din PIB nu reprezinta un deficit exagerat, iar mentinerea unui deficit mai mare poate pune in pericol evolutia economica buna din ultimii ani. El a raspuns astfel unei declaratii a ministrului Integrarii Europene, Ene Dinga, potrivit caruia discut