Dupa 15 ani de inflatie, Romania da primele semne de recuperare a vechiului statut al monedei nationale, prin taierea celor 4 zerouri din coada leului vechi si redenominarea lui in leu nou. Desi leul nou va avea efecte inflationiste si va creste preturile la toate bunurile de consum, Romania va face un pas decisiv de la perioada inflatiei galopante din anii trecuti.
Leul nou va circula in piata financiara sub simbolul RON. Vechiul leu pastreaza, pe durata circulatiei sale, simbolul ROL.
Chiar daca re-denominarea leului coincide cu eventualitatea unui nou val de scumpiri si cu posibila majorare a TVA-ului, care ar putea amplifica presiunile inflationiste, se pare ca aparitia RON-ului a avut impactul psihologic scontat, sustin analistii de la Oxford Business Group (OBG).
Dupa un program de scadere a inflatiei, care s-a intins pe o perioada de cinci ani, Romania se alatura Turciei la capitolul prestigiu international recastigat pentru moneda nationala. Totusi, in ciuda recastigarii credibilitatii, taierea celor patru zerouri s-a realizat cu mari cheltuieli din partea bancilor locale.
Una din bancile de top din Romania a declarat pentru Oxford Business Group ca denominarea a produs o cheltuiala de 300.000 de euro, analistii estimand costuri totale de peste 3 milioane de euro pentru sectorul bancar. Costurile, care nu au fost dezvaluite opiniei publice, includ modificarile realizate de departamentul IT din cadrul sectorului bancar.
Nu toate bancile au decis insa sa treaca imediat la leul nou, existand speculatii ca doar bancomatele bancilor principale vor fi capabile sa faca plati in leul nou, specialistii sustinand ca va lua ceva timp pana ce toate cele 4,000 de bancomate din tara vor fi reglate pe leul nou.
Efectul macroeconomic al acestei mutari este cu dublu tais, adauga analistii de la OBG.