Capacitatea structurilor de primire turistica de tip hotel din judet se ridica la peste 2000 de locuri. Cu toate acestea, specialistii spun ca exista perioade in care toate hotelurile din Cluj Napoca sunt pline. "Pe piata mai este loc pentru noi hoteluri.
Clujul nu are un hotel mare, iar pe cel de cinci stele inca il asteptam", crede Adrian Roman, inspector sef in Autoritatea Nationala a Turismului (ANT) Romania.
"Principala problema este cea a calitatii personalului; inca nu au aparut oamenii specializati in marketing sau management turistic. Apoi, angajatii sunt platiti foarte slab, cu cele mai mici salarii din economie, iar bacsisul nu este inca legalizat.
Daca un turist din Anglia vine la un hotel din Cluj si descarca de pe card nu 320, ci 350 de euro, receptionerul trebuie sa ii returneze banii pentru ca nu are cum sa ii prinda in contabilitate. Angajatii se instruiesc la noi si apoi pleaca, pe bani buni, in Italia", remarca Roman.
ANT clasifica hotelurile in functie de dotari, de caracteristicile constructiei si de calitatea personalului, dar, in curand, acestora li se va adauga si coeficientul Q, echivalent al certificatului ISO pentru serviciile hoteliere.
Nici unitatile considerate in trecut "de tip inchis" nu vor scapa de clasificarile pe stele: cabanele societatii Electrica Transilvania Nord, ale Palatului Copiilor sau ale Directiei Silvice Cluj. Mai putin hotelul militar din Cluj, considerat drept "cazarma", la privatizarea structurilor de acest tip.
Constructii multe, dar mici
Anul 2004 s-a dovedit cel mai fructuos in ridicarea de hoteluri la Cluj. Societatea de Investitii Banat-Crisana a inaugurat "Beta", un hotel nu prea sofisticat, folosit mai ales pentru zona autogara-gara. In Piata Mihai Vit