Finantarea universitatilor va fi conditionata, anul viitor, de existenta unui cod etic al institutiilor, care se constituie ca act aditional la carta universitara si care ar putea anihila cea mai grava problema din invatamantul superior - favoritismul.
"Toate universitatile din Romania trebuie sa intocmeasca propriul cod etic al institutiei, pana la 20 decembrie, intrucat finantarea pe 2006 depinde de acest document", a declarat, ieri, ministrul Educatiei, Mircea Miclea, subliniind ca fiecare institutie de invatamant superior trebuie sa constituie cate o comisie de etica, organism din care nu va face parte nici un cadru didactic din conducerea universitatii respective.
Potrivit unui raport recent, intitulat "Etica in universitati", acest cod, imprumutat de la universitatile din strainatate, este necesar pentru ca cele mai grave fenomene din invatamantul superior sunt favoritismul, hartuirea sexuala pe linie ierarhica, relatiile erotice intre profesori si studenti si relatiile de tip "clica" la nivel academic si administrativ. Studiul a fost realizat anul acesta, sub coordonarea profesorului universitar doctor Mihaela Miroiu, de la Facultatea de Stiinte Politice a Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative.
Potrivit cercetarii sociologice, aproape jumatate dintre cadrele de conducere incluse in studiu (45 la suta) reclama favoritismul ca principala problema etica a universitatilor, urmata de politizarea invatamantului si alterarea procesului didactic din cauza implicarii politice (20 la suta), hartuirea sexuala pe linie ierarhica (15 la suta), nerespectarea proprietatii intelectuale (13 la suta) si relatiile erotice intre studenti si profesori (11 la suta).
Favoritismul este cea mai grava problema din institutiile de invatamant superior, potrivit afirmatiei a 36 la suta dintre repondenti. Relatiile erotice intre studenti si profesor