Specialistii in silvicultura spun ca trebuie facuta cat de repede o lege care sa limiteze exportul masiv de cherestea romaneasca si sa domoleasca, astfel, taierile ilegale de padure. Balotii de scandura romaneasca sufoca Portul Constanta, la preturi de toata jena. Din cauza preturilor mici cu care isi vand cheresteaua, firmele romanesti trebuie sa produca si sa exporte in cantitati mari, pentru a scoate profit.
"Incercam sa facem demersuri si sa tragem semnale de alarma cu privire la preturile mult prea mici cu care se vinde in afara tarii lemnul romanesc", spune Florian Borlea, seful Directiei Silvice Timisoara.
Faptul ca lemnul se vinde in afara tarii mult si ieftin e dovedit si de statisticile Directiei Regionale Vamale Timisoara. Pe primul semestru al anului 2004 s-au exportat prin vamile vestice 12.599 de metri cubi de lemn. In aceeasi perioada a acestui an exporturile s-au dublat, ajungand la 30.564 de metri cubi. E o cifra care spune mult. "Importul de lemn e nesemnificativ. Exporturile sunt insa destul de mari", confirma si Nicolae Stoican, directorul interimar al Directiei Regionale Vamale Timisoara.
Faptul ca taierea, prelucrarea si comercializarea in cantitati mari a lemnului e o afacere profitabila e dovedit si de numarul mare de firme din domeniu. Conform statisticilor Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Timisoara, in judetul Timis figureaza, inscrise in bazele de date ale C.C.I.A.T., 85 de firme care se ocupa de prelucarea lemnului si 186 de societati comerciale care au ca profil comertul cu ridicata al materialului lemnos. Specialistii in silvicultura spun ca trebuie facuta cat de repede o lege care sa limiteze exportul masiv de cherestea romaneasca si sa domoleasca, astfel, taierile ilegale de padure. Balotii de scandura romaneasca sufoca Portul Constanta, la preturi de toata jena. Din cauza preturilor mici cu care isi vand ch