Cine apara drepturile de autor si de proprietate intelectuala si morala in Romania? Ce e ORDA? Se pot feri de furtisaguri artistii romani? Drepturi de autor si de proprietate intelectuala. Cine a auzit de Oficiul Roman pentru Drepturi de Autor (ORDA)? Dar de Legea 8/1996, privind drepturile de autor si drepturile conexe? Cine o respecta, daca o respecta, intr-o democratie atat de originala?
Valabil in toate domeniile artei. La Opera Romana s-a jucat un "Don Quijote" copiat dupa Metropolitan. In 1965, regizorul Sam Peckinpah facea un film excelent, "Major Dundee", trecut cu vederea abil de critici. In â67, pelicula "Bonnie and Clyde", regizata de Arthur Penn, obtinea un Oscar. Celebra scena a ciuruielii din final e copiata fotograma cu fotograma din filmul "Major Dundee".
ERORI SI ORORI. "Literatura face parte din patrimoniul de civilizatie - nu numai de cultura - al unei tari", spune Romulus Vulpescu. "Se intampla orori. Se mizeaza extraordinar de mult pe ignorarea legii. Prin â91-â92, o multime de zarzavagii a crezut ca poate da tunuri la nesfarsit in domeniul editarii. Pe atunci erau 2.000 de edituri in Romania. Intre timp au ramas mai putin de 200. Acesti impostori au disparut, dupa ce au apucat sa faca rau. Printre cartile noastre au fost carti de literatura romana, traduse intr-o limba straina: Geo Bogza, poezii si poeme, o editie aparuta la Editura Eminescu. Cei de la editura mi-au spus ca executorul testamentar e de acord cu publicarea textului romanesc al operei. Asa am aflat ca unii au trecut in domeniul public, trecand 50 de ani de la deces, altii nu mai au mostenitori si atunci mostenitorul e Copyro, care percepe niste taxe (cam 20%). Foarte multe dintre fraudarile aparute dupa â90 s-au ivit cu carti aparute prima data la aceeasi editura in urma cu 20-30 de ani. Acum, Copyro iti apara drepturile, fara sa platesti nimic, asa cum era