Datele statistice arata ca, in ultimii 8 ani, majoritatea covirsitoare a intreprinderilor mici si mijlocii s-au dezvoltat pe cont propriu, deoarece n-au avut acces la finantare. Standardele bancare se dovedesc prea pretentioase.
Statistici recente demonstreaza ca sectorul IMM, considerat de multi motorul economiei, s-a dezvoltat in Romania finantindu-se din surse proprii. Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a spus ieri, la o conferinta organizata de FinMedia, ca mai mult de jumatate dintre IMM-urile care s-au adresat bancilor pentru creditare au fost respinse.
Motivul principal invocat de banci este lipsa garantiilor cerute de reglementarile bancare pentru imprumuturi.
Garantarea creditelor se impiedica in norme
Cu toate ca problema majora pe care o intimpina IMM-urile este lipsa garantiilor, fondurile de garantare sint insuficient utilizate, desi, potrivit lui Aurel Saramet, acestea sint in prezent in masura sa garanteze credite in valoare totala de doua mi-liarde de euro.
Sfaturi „din sistem“
Bogdan Baltazar, fost presedinte de banca si actualmente presedinte al firmei de consultanta BB&P, a prezentat o serie de sfaturi de care patronii de IMM-uri ar trebui sa tina seama pentru a nu bate degeaba drumul pina la banca. „La un proiect nou, distinct pe care vi-l propuneti, vor dori sa vada ce resurse proprii puneti dvs.
«la bataie», cel putin 25-30% din valoarea proiectului, evaluate corect, caci nici macar o banca nu doreste si nu trebuie sa crediteze integral un proiect. Vor vrea sa stie daca aveti piata, daca va stiti bine competitorii si daca, din incasari minus costuri (inclusiv dobinda), depreciere si impozite, sinteti capabili sa rambursati, intr-o perioada rezonabila, creditul. Ipotezele dvs.
de productie, vi