Curtea Constitutionala a admis cateva dintre exceptiile de neconstitutionalitate ridicate de magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, dand astfel dreptate celor care afirmau ca mana lunga a PSD va afecta reforma in justitie.
Articolele respinse ca neconstitutionale sunt exact cele de care depind eliminarea din sistem a vechilor magistrati mosteniti din perioada Ceausescu, a celor care au servit fostul partid de guvernamant, dosind dosarele politice si de coruptie, ca si a acelora care cauta cu orice pret sa-si mentina privilegiile.
Astfel, Curtea a decis ca membrii CSM pot detine simultan atat aceasta functie, cat si una de conducere la diferite instante. In aceeasi ordine de idei, Curtea Constitutionala a admis si contestatia privind varsta de pensionare, care fi "lovit" aproximativ 30% din totalul procurorilor si judecatorilor.
Decizia de ieri a Curtii presupune retrimiterea in Parlament a intregului pachet de legi, ceea ce presupune convocarea unei sesiuni extraordinare, in cazul in case se va dori acest lucru.
Cu certitudine , sentinta data de judecatorii Curtii va afecta, asa cum declara si Jonathan Scheele, aderarea Romaniei la UE, raportul din octombrie consfiintind probabil amanarea cu un an a acestui proces.
Sapte din cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale care au respins pachetul de legi privind reforma in justitie si proprietatea au fost demnitari ai fostului partid de guvernamant. Mai mult, sotiile a doi dintre judecatorii Curtii (Gaspar si Ninosu) au semnat sesizarea formulata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar Serban Stanoiu este sotul senatoarei PSD Rodica Stanoiu.
Cei sapte judecatori ai Curtii Constitutionale numiti de fosta putere si-au aratat deja fidelitatea fata de PSD dupa ce acest partid a trecut in opozitie, prima data in februarie