Autoritatea de reglementare in domeniul gazelor pregateste o noua metodologie de tarifare care va fi definitivata pana in toamna si va fi supusa dezbaterii publice, a declarat, ieri, ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres.
"In toamna acestui an nu va veni nimeni sa introduca o metodologie peste noapte", a spus Seres, facand referire la ultimele informatii vehiculate despre reintroducerea abonamentului la gaze naturale.
El a aratat ca orice schimbare in reglementarea tarifelor va fi efectuata numai dupa o consultare cu reprezentanti ai consumatorilor, ai patronatelor si altor parti implicate. De asemenea, o revenire la metodologia care presupune existenta unei componente fixe (abonament) poate fi luata in calcul dupa stabilirea unor mecanisme de protectie sociala pentru categoriile defavorizate. Reprezentatii companiei germane Ruhrgas, noul proprietar al Distrigaz Nord, sustin de asemenea ca varianta de tarifare cu abonament este preferabila.
"Pretul trebuie sa includa nu numai costurile de furnizare, cat si alte costuri pe care operatorul le are, indiferent de gazul livrat. Deci, in vara, conductele trebuie intretinute, trebuie sa existe un element fix, inclus in pret, intr-o masura uzuala care este intalnita si in celelalte domenii, cum ar fi la electricitate", a spus presedintele consiliului executiv al E.ON Ruhrgas International, Ulrich Schoeler.
El a aratat ca Distrigaz Nord colaboreaza cu autoritatea in domeniul gazelor pe aceasta tema. "Cred ca deocamdata nu s-a decis nimic, autoritatea are in lucru acest proiect", a mai spus oficialul companiei germane.
La randul lor, reprezentnatii Gaz de France, care au preluat Distrigaz Sud, au declarat la data finalizarii procesului de privatizare ca prefera sistemul de tarifare cu abonament la gaze, deoarece este unul utilizat in intreaga Europa.
Compania Distrigaz Nord a trecu