Penultima etapa a liberalizarii contului de capital trebuie realizata de BNR pana la sfarsitul acestei luni. La auzul vestii, naivii au considerat ca orice roman ajuns in strainatate va putea obtine credit numai cu pasaportul. Realitatea nu sta chiar asa.
Masura este mai mult simbolica si tine de reciprocitatea pe care trebuie sa o aiba cetatenii romani, in raport cu institutiile financiare straine, conform prevederilor europene. Mai pe sleau spus, daca ei au acest drept la noi, si noi trebuie sa-l avem la ei.
Dar de la o simpla prevedere juridica si pana la momentul in care unui roman de rand o sa-i zornaie in maini argintii obtinuti printr-un imprumut extern este o cale ca de la Pamant la Luna.
Bogdan Baltazar, fost presedinte al filialei din Romania a unei banci franceze si inalt functionar al unui organism financiar international, considera ca nici nu ar fi o solutie buna pentru romani angajarea de imprumuturi externe.
Traducerea legalizata din romana intr-o limba convenita cu banca creditoare a tuturor documentelor, obtinerea unor scrisori de bonitate sau garantarea cu anumite depozite sau bunuri de valoare ar fi unele masuri care ar trebui indeplinite de solicitant. De aceea, in opinia lui Bogdan Baltazar, "doar corporatiile importante si superbogatii din Romania pot lua credite de la bancile straine.
Ei trebuie sa aiba bani in conturi, sa faca afaceri mari si sa fie cunoscuti in strainatate. Altfel, nimeni nu-i va baga in seama", ne-a mai spus bancherul.
Institutiile financiare externe, sceptice sa imprumute romani necunoscuti
Pentru urmarirea in justitie a romanului-debitor si insolvabil, trebuie sa se intocmeasca o comisie rogatorie conform dreptului international. Procesul care ar urma dureaza si costa foarte mult si este lesne de banuit ca nici o banca straina nu-si doreste asa cev