Prezenta observatorilor romani si bulgari la Parlamentul European (PE) ar putea fi amanata dupa ce grupul popularilor europeni a depus, ieri, o motiune in acest sens in plenul Legislativului de la Bruxelles.
Este pentru a doua ora cand amanarea prezentei observatorilor romani si bulgari este pusa in discutie, dupa ce in urma cu aproape doua luni popularii si socialistii s-au coalizat intr-un demers similar.
Doar grupul liberalilor, care are o pondere foarte mica in Parlamentul European, a sprijinit cele doua state. S-a renuntat atunci la amanarea prezentei romanilor si bulgarilor la Bruxelles, pentru ca popularii, cel mai numeros grup din Parlamentul European, sa revina acum asupra acestei propuneri. Conform Tratatului de aderare la UE, Romania este obligata sa trimita 35 de parlamentari la Bruxelles.
Othmar Karas, reprezentant al conservatorilor austrieci, a propus ieri plenului Parlamentului European ca observatorii romani si bulgari sa nu mai fie primiti la toamna la Bruxelles, fiind sprijinit in demersul sau de 36 de parlamentari din grupul popularilor. Austriacul crede ca primirea observatorilor ar trebui sa fie amanata pana la incheierea proceselor de ratificare a tratatelor de aderare de catre statele membre ale Uniunii. Observatorii ar putea merge la Parlamentul European doar cu un an inaintea aderarii, asa cum s-a intamplat cu observatorii din cele 10 state care au aderat in 2004, ceea ce ar amana doar cu cateva luni prezenta bulgarilor si romanilor la Bruxelles, mai spun reprezentantii grupului popular.
Dupa ce acum doua luni au pledat, alaturi de parlamentarii de dreapta, impotriva observatorilor celor doua state, socialistii europeni
si-au schimbat complet atitudinea. Motiunea populara este "o insulta" la adresa Romaniei si Bulgariei, spun acum europarlamentarii de stanga care intentioneaza sa co