Uniunea Generala a Industriasilor din Romania UGIR-1903 a protestat, ieri, fata de majorarea, de la 1 iulie 2005, a preturilor la gaze, electricitate si energie termica, si ameninta ca membrii sai nu vor plati noile facturi decat daca vor primi justificarea pentru noile tarife.
"UGIR-1903 considera ca majorarea de la 1 iulie 2005 a preturilor la gaze, curent electric si energie termica reprezinta o lovitura dura data atat competitivitatii economiei nationale, cat si a cetateanului roman. Aceasta masura va scadea rentabilitatea investitiilor in Romania si va determina falimentul multor firme romanesti. In acelasi timp se va reduce si mai drastic puterea de cumparare si nivelul de trai al cetateanului roman, avand un impact incalculabil asupra viitorului societatii romanesti", precizeaza un comunicat al patronatului.
Membrii asociatiei patronale au solicitat, de asemenea, revenirea la preturile practicate inainte de 1 iulie 2005 si demiterea conducerilor Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) si Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), insotita de o ancheta publica privind eficienta activitatii acestor persoane.
De asemenea, patronatul a solicitat comunicarea publica a salariilor, indemnizatiilor si veniturilor fiecarui membru al acestor echipe.
Conform comunicatului, in Romania pretul de referinta al gazelor nu trebuie sa fie mai mare de 130 - 150 de dolari/1.000 mc. Productia autohtona acopera 60 la suta din necesar, la un pret de 90 de dolari/1.000 mc, iar importurile asigura 40 la suta, la pretul de maximum 190 de dolari/ 1.000 mc. Un calcul simplu arata ca, de fapt, pretul real al gazului oscileaza intre 130 si 150 de dolari/1.000 mc. Majorarile din acest an au facut, insa, ca pretul sa creasca la 215 dolari/1.000 mc.
UNPR: Teoria alinierii preturilor la Uniunea Eur