Curtea Constitutionala a admis ieri ca neconstitutionale numeroase prevederi din legile privind reforma in Justitie. Ca urmare, pachetul legislativ privind Justitia si proprietatea va merge inapoi in Parlament.
Legile privind reforma in Justitie si proprietatea nu vor merge la promulgare, ci inapoi in Parlament, unde senatorii si deputatii trebuie sa "repare" unele prevederi din acest pachet, declarate neconstitutionale.
Curtea Constitutionala a admis ieri ca neconstitutionale numeroase prevederi din pachetul de legi privind reforma Justitiei, promovat prin asumarea raspunderii Guvernului in Parlament, in urma sesizarilor facute de Inalta Curte de Casatie si Justitie, PRM si PSD. In schimb, Curtea a respins criticile de neconstitutionalitate privitoare la procedura de adoptare a acestui proiect de act normativ, constatand ca legea a fost adoptata cu respectarea prevederilor Constitutiei.
De asemenea, examinand criticile referitoare la dispozitiile din lege, care au in vedere domeniul proprietatii, judecatorii Curtii au constatat ca acestea nu sunt intemeiate si, ca atare, textele sunt constitutionale. Ca urmare, Legea privind reforma in domeniile proprietatii si Justitiei, precum si unele masuri adiacente, adoptata de Camera Deputatilor si de Senat la 22 iunie, nu poate fi promulgata de presedintele Romaniei, urmand sa fie trimisa Parlamentului spre reexaminare in sedinta comuna a celor doua Camere. Potrivit articolului 147 (2) din Constitutie, in cazurile de neconstitutionalitate care privesc legile, inainte de promulgarea acestora, Parlamentul este obligat sa reexamineze dispozitiile respective pentru punerea lor de acord cu decizia Curtii Constitutionale.
PROCEDURA. Potrivit Legii 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, decizia prin care se constata neconstitutionalitatea unei legi sau ordonante ori a unei d