Romania concureaza cu tarile din jur, in atragerea investitiilor straine, cu un buget prea mic pentru nevoile curente, cu facilitati care ar putea fi acordate investitorilor conform acquis-ului comunitar, insa fara o lege care sa permita acest lucru, cu o lege a investitiilor, 332/2001, depasita din toate punctele de vedere.
In tot acest timp, in care autoritatile cauta solutii, tarile vecine profita de situatie pentru a ne "sufla" investitii mari. Romania atrage, inca, sume importante de bani, insa pierde, din cauza inertiei, sume la fel de mari. Executivul pare, in acest moment, mult mai interesat de atragerea banilor la buget prin taxarea excesiva a populatiei si a oamenilor de afaceri, decat de atragerea unor proiecte care ar genera bunastare economica si indicatori stabili pe termen lung. Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) a prezentat, ieri, bilantul primelor sase luni ale anului, in materie de investitii straine.
672,1 milioane de dolari in primele sase luni
Romania a atras, in primul semestru al acestui an, 672,1 milioane de dolari, comparativ cu 598,2 milioane de dolari in aceeasi perioada a anului 2004, 546,9 milioane de dolari in 2003, sau 481 de milioane de dolari in 2002. Avem o problema majora, insa, in distributia pe regiuni de dezvoltare a acestor investitii. In timp ce Bucurestiul si Ilfovul au atras cea mai mare parte a acestor bani, in Moldova, spre exemplu, investitiile au fost aproape egale cu zero. Celelalte regiuni ale tarii au reusit sa atraga cateva investitii, insa sumele sunt foarte mici.
ARIS a propus, cu aceasta ocazie, o noua lege a investitiilor, care sa permita Romaniei, aflata cu mult in spatele tarilor vecine in materie de facilitati acordate investitorilor, sa recupereze terenul pe care il pierde constant, prin Legea 332/2001, deja depasita, conform presedintelui ARIS, Ana-Maria Cri