Dupã ce, in utimele luni, apele au pus stãpanire pe mai multe judeþe ale þãrii, ''organismele implicate in activitatea de apãrare impotriva inundaþiilor'' s-au gandit cã este cazul sã treacã la lucru. A fost nevoie ca localnicii afectaþi de inundaþii sã strige, cand autoritãþile de la Bucureºti au mers la faþa locului in vizitã, cã proprietarii barajelor din zonã ''nu le-au intreþinut, doar le-au exploatat''.
Aceastã afirmaþie a oamenilor simpli a fost recunoscutã, in urmã cu cateva zile, ºi de premierul Cãlin Popescu Tãriceanu, care a propus ºi ''anularea concesionãrilor in cazul proprietarilor care nu au intreþinut corespunzãtor aceste diguri. Dupã recentele inundaþii produse in Olt ºi Teleorman, prefecturile acestor judeþe au promis cã vor declanºa anchete in urma sesizãrii localnicilor din zonele afectate.
Totodatã, Administraþia Naþionalã "Apele Romane" ºi Institutul Naþional de Hidrologie ºi Gospodãrirea Apelor au elaborat, sub coordonarea Ministerului Mediului ºi Gospodãririi Apelor (MMGA) un aºa-numit proiect de ''Schiþã privind strategia de apãrare impotriva inundaþiilor la nivel naþional''.
In acest proiect, specialiºtii ''vorbesc'' despre apariþia unor ''fenomene hidrologice periculoase'', ca urmare a modificãrilor climatice inregistrate in ultima perioadã. Meteorologilor li se propune ''modificarea modalitãþii de calcul a probabilitãþilor de apariþie ºi producere a fenomenelor periculoase, prin considerarea celor mai defavorabile situaþii, inclusiv a fenomenelor cu apariþie rarã''. Totodatã, cei care au intocmit proiectul schiþei atrag atenþia ºi asupra faptului cã ºi ''intervenþiile umane'' pot creºte riscul apariþiei fenomenelor periculoase. In ceea ce priveºte lucrãrile hidrotehnice, specialiºtii trag un semnal de alarmã faþã de lipsa de intreþinere ºi consolidare a acestora. Pentru a avea o situaþie clarã a stadiului in care se aflã