Guvernul pare sa fi castigat un ragaz in fata sindicatelor, dupa decizia de saptamana trecuta a Curtii de Apel care a declarat ilegala greva mecanicilor de locomotiva. Dar pare sa fie mai degraba linistea dinaintea furtunii.
Angajatii din sectorul public, din domenii diferite, par hotarati sa confrunte administratia in urmatoarele cateva luni si sa o acuze de nerespectarea promisiunilor electorale. Nici greva de la CFR nu e neaparat terminata.
Decizia Curtii de Apel a fost tendentioasa, dat fiind ca s-a bazat pe argumentul conducerii cum ca greva punea in pericol securitatea calatorilor, exact acelasi argument folosit pentru contestarea actiunii in urma cu trei saptamani. Asa ca ramane neclar ce s-a modificat intre timp, de a facut instanta sa-si anuleze decizia.
Mecanicii de locomotiva nu si-au indeplinit obiectivele si e doar o problema de timp inainte ca ei sa gaseasca un pretext legal pentru reluarea disputei. Orice ar decide Curtea, situatia din domeniu nu va fi una calma, pana nu se va ajunge la un acord.
In al doilea rand, greva separata a diferitelor segmente din caile ferate, care a paralizat reteaua in fiecare zi intre 7 si 11 dimineata acum doua saptamani, poate fi reluata dupa cele 30 de zile de suspendare, decizie ordonata de instanta.
Acest blocaj a fost declarat ilegal deoarece, combinat cu greva mecanicilor de locomotiva, a adus traficul pe calea ferata la mai putin de 30%, cat prevedea legea. Greva mecanicilor de locomotiva fiind acum incheiata, conducerea va avea mai putine motive sa spuna ca o a doua greva incalca legea. Problemele pot reveni in trei saptamani, afectandu-le multora planurile de vacanta.
Profesorii constituie alt grup care are motive speciale de a purta pica actualului Guvern. Manifestul electoral PNL-PD de anul trecut a promis dublarea salariilor din acest sector. Dar profe