Nicolae Tomus, poreclit Hosmolete, este singurul localnic din zona Apusenilor care mai face lespezi, un fel de tigai din piatra in care se coc placinte cu branza. Face munca de lespadar din pasiune, dar si castiga ceva bani din ea.
De intri in casa unui mot din comuna Albac, din judetul Alba, niciodata nu lipseste de pe masa placinta cu branza, facuta pe lespede. De acelasi tratament ne-am bucurat si noi in prima zi cand am pornit prin comuna sa aflam istoria locurilor. Atunci ni s-a povestit ca exista un singur om in zona care mai face lespezi si care traieste pe munte, la 3 km de comuna, in satul Barasti. Acasa la lespadarul Nicolae Tomus, Hosmolete cum este cunoscut de sateni, am fost a doua zi de dimineata. Ploua mocaneste si am urcat greu, cu microbuzul, pe drumul alunecos de munte.
MOSTENIRE. Meseria de lespadar e "de traditie", din mosi-stramosi, ne povesteste Nicolae Tomus. Are 57 de ani si a invatat sa faca lespezi cand era copil, de la tatal sau. Zice ca este singurul prin ale locului care se mai ocupa de asta si ca mai are un frate care se pricepe, dar ii mai batran si nu mai lucreaza. Nu are un atelier. Vara lucreaza in curte, iar iarna intr-o camaruta, ridicata langa casa. Ne arata o piatra la care s-a apucat sa mestereasca si pe care o taie cu ferastraul. Vrea sa faca trei lespezi din ea. Taie la piatra si se plange ca nu are uneltele cele mai potrivite. Ne spune ca ii ia o zi sa faca o lespede. Le ofera prietenilor, cunostintelor, dar si vinde si uneori chiar primeste comenzi. Da o lespede cu 500.000-600.000 de lei. "Intr-o luna, vand cam 10 bucati, daca ma ocup de ele. Fac vreo 13-14 pe luna, plus scos de piatra. O fac mai mult din pasiune⦠Imi place, dar nu ma ocup tot timpul de asta", ne spune mesterul.
KNOW-HOW PRIMITIV. Hosmolete se plange de lipsa de calitate a uneltelor pe care le foloseste
CARIERA. Piatra o ia de pe da