Documente:
Comunicatul Standard & Poor's (eng)
(08.07.2005) DOC
Cea mai severa agentie de rating, Standard&Poor’s, care nu ne-a acordat calificativ de risc la nivel investitional, a anuntat ieri ca alegerile nu modifica ratingul Romaniei, existand posibilitatea unei mariri a notei atribuite economiei, dar a avertizat ca ar putea creste riscul amanarii cu un an a aderarii.
Ratingul suveran de tara atribuit Romaniei nu va fi afectat imediat de perspectiva alegerilor anticipate, spune S&P. „Ratingurile au fost initial plasate intr-o perspectiva pozitiva in februarie 2005, bazata pe angajamentele noului guvern de centru de a grabi reformele“, spune S&P.
Demisia Cabinetului Tariceanu este urmarea respingerii de catre Curtea Constitutionala a legislatiei privind reformele in Justitie, spune S&P.
Agentia spune insa ca, intr-un scenariu in care actuala alianta democrat-liberala iese invingatoare, cresc sansele accelerarii reformelor.
„Cum Partidul Social-Democrat se regrupeaza inca dupa surprinzatoarea infrangere electorala de la sfarsitul lui 2004 si dat fiind faptul ca presedintele Traian Basescu are o cota inalta de popularitate, este de asteptat ca actuala coalitie liberal-democrata sa revina la putere cu o majoritate sporita, ceea ce ar putea accelera procesul de reforma“, spune analistul Moritz Kraemer de la S&P.
Fara indoiala, daca vor avea loc alegeri anticipate, probabil in septembrie sau octombrie, acest lucru va opri reformele legislative pentru cateva luni, astfel incat creste probabilitatea ca UE sa aplice clauza de salvgardare si sa amane aderarea Romaniei cu un an, pana in 2008, adauga S&P. „Cum nu mai e timp, S&P se asteapta sa existe o probabilitate mai mare de 50% ca aderarea sa fie amanata“.
In sine, amanarea aderarii in 2008 nu pune nici o presiune pentru sc