Comentatori seriosi s-au alarmat fata de graba indecenta cu care Partidul Democrat a repudiat social-democratia. Congresului de luna trecuta i-a lipsit vreo dezbatere memorabila privind valorile sustinute de partid.
In apararea PD sta insa faptul ca social-democratia devenise un anacronism pentru partid. Era evident ca PD nu are multi prieteni in Internationala Socialista careia i s-a alaturat acum mai bine de un deceniu. Apoi partidul s-a indreptat intotdeauna preponderent catre cei din clasa mijlocie.
La inceput, era un loc de intalnire al membrilor mai evoluati ai nomenclaturii care doreau sa beneficieze de marea lichidare de stocuri ale statului. Ulterior, a devenit un magnet (alaturi de liberali) pentru afaceristii clasei mijlocii, oameni angajati in producerea de bunuri sau servicii intr-o economie deschisa, care ofera slujbe si genereaza incasari la buget din taxe.
Abandonarea paternalismului statului in favoarea unei conceptii privind libera initiativa a fost confirmata iarna trecuta prin manifestul Aliantei. Calatoria politica a PD a fost si cea a unei mari parti a electoratului roman.
Blocul popular din Parlamentul European nu-i va privi pe cei din PD ca pe niste extraterestri. Eurodeputatii PD se vor integra cu usurinta intr-un mediu de centru-dreapta. In schimb, probabil, grupul socialist din Strasbourg ar trebui sa fie nelinistit cu PSD.
Personalitati socialiste ale Europei Occidentale continua sa-si risipeasca resursele de respectabilitate pe partidul lui Geoana chiar si in ciuda unor rapoarte precum cel al Federatiei Internationale Helsinki, care descrie "deteriorarea situatiei drepturilor omului si libertatilor" in perioada in care Geoana a fost ministru de Externe.
Divortul dintre doctrina si practica
PSD e un partid "de stanga" sustinut majoritatea celor mai bogati cet