Banca italiana UniCredit si cea austriaca Bank Austria Creditanstalt (BA-CA), membra a grupului HVB, au renuntat ieri oficial la lupta pentru privatizarea BCR, nedepunand scrisori de interes in termenul stabilit.
Pe de alta parte grupul belgian KBC si cel belgiano-olandez Fortis au anuntat ca au depus oferte.
UniCredit a decis sa nu participe la procesele de privatizare a Bancii Comerciale Romane si a CEC, deoarece, prin aprobarea, pe 12 iunie, impreuna cu HVB, a unui "Business Combination Agreement", grupul UniCredit considera ca isi va atinge obiectivele strategice in Romania fara o achizitie majora si isi va consolida pozitia in topul sistemului bancar romanesc, arata un comunicat al gigantului bancar.
Ambele sunt prezente pe piata romaneasca prin sucursale proprii, iar HVB Bank si-a consolidat pozitia prin incheierea unui acord de fuziune cu Banca Tiriac. Noua entitate va avea active de 2,08 miliarde de euro si o retea de 72 de unitati, plasandu-se pe locul al patrulea in sistemul bancar.
Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al bancii belgiene KBC Group, Viviane Huybrecht, a declarat pentru site-ul Market Watch ca institutia a inaintat o scrisoare formala de interes pentru BCR. Miercuri, grupul Fortis a anuntat ca a depus scrisoarea de interes.
Termenul de depunere a documentelor de intentie la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a expirat ieri la ora 17,00, ora Bucurestiului. Investitorii pot alege sa preia fie un pachet de 50% plus o actiune BCR, fie o participatie de 61,8825%.
In varianta vanzarii pachetului mai mare, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si International Finance Corporation (IFC) vor renunta in totalitate la participatiile lor, reprezentand fiecare 12,5% plus o actiune din capitalul BCR.
In cealalta varianta, AVAS isi va vinde participatia sa de 36,8825% mi