Intr-un interviu acordat in exclusivitate postului de radio Deutsche Welle, Graham Watson, presedintele liberal-democratilor europeni a declarat ca este foarte important ca raportul Comisiei Europene din toamna acestui an sa fie pozitiv astfel incat Romania sa adere la Uniunea Europeana in termenul prevazut, 1 ianuarie 2007.
Graham Watson s-a aratat dezamagit de parerile exprimate de socialistii francezi care sustin amanarea aderarii Romaniei, alaturi de crestin-democratii germani.
Domnule Graham Watson, in prezent exista in Romania o anumita confuzie in ceea ce priveste modul in care sunt percepute pe de o parte doctrina liberal-democrata si pe de alta parte neo-liberalismul. Care sunt diferentele de doctrina intre cele doua curente ?
GW: Cred ca sunt multe diferente...
grupul liberal-democrat din Parlamentul European isi are originea in trei surse clasice ale liberalismului: prima este reprezentata de liberalismul clasic, definit prin respectul acordat demnitatii individului; cea de a doua sursa este liberalismul economic al lui Adam Smith si David Ricardo si sustine ca piata libera este in general cel mai bun mijloc de a
produce bunastarea oamenilor; a treia sursa, cea a liberalismului social promovat de ganditori precum John Rawls si John Kenneth Galbraith, sustine ca nu este suficient sa ai libertatea de a face anumite lucruri, de a te bucura de drepturile oferite fara o alta, aceea care rezolva aspecte sociale, cum ar fi saracia, un nivel scazut de
educatie sau de sanatate publica. In concluzie, liberalismul democrat este un ecumenism liberal mult mai cuprinzator decat curentul neo-liberal care se regaseste in partide aflate mai degraba la dreapta esicherului politic si care sustin ca piata are intotdeauna „dreptate”.
IT: Care sunt diferentele doctrinare intre liberal-democrat si