Curtea Constitutionala a hotarat ca Legea privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, adoptata prin angajarea raspunderii Guvernului, in data de 22 iunie, nu poate fi promulgata de presedintele Romaniei. Dupa ore intregi de dezbateri, membrii Curtii au stabilit ca legea privind reformarea justitiei cuprinde unele prevederi neconstitutionale.
Printre acestea se numara prevederea care declara incompatibila desfasurarea activitatii de judecator sau procuror cu aceea de membru al CSM; interzicerea cumulului functiilor de conducere la instante si Parchete cu aceea de membru al CSM; ca si pensionarea magistratilor de la Inalta Curtea de Casatie Justitie in functie dupa implinirea varstei de pensionare. De asemenea, Curtea a invalidat prevederea din lege care punea capat tuturor mandatelor in functii de conducere la toate instantele si Parchetele inferioare Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Prevederile privind reformele in domeniul proprietatii au scapat fara nici o critica, toate textele fiind considerate constitutionale.
Decizia Curtii Constitutionale vine ca urmare a sesizarii inaintate de 101 deputati si 39 senatori ai PSD, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, constituita in Sectii Unite, precum si de un grup de 25 de senatori ai PRM in legatura cu neconstitutionalitatea Legii privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei.
Potrivit legii, articolele din pachetul legislativ considerate neconstitutionale trebuie discutate in Parlament in termen de 45 de zile. Cum parlamentarii se afla acum in vacanta, singura solutie este convocarea unei sedinte extraordinare a celor doua Camere. In cursul zilei de ieri, Birourile Permanente ale celor doua Camere au decis ca parlamentarii sa fie chemati din vacanta la 13 iulie.
Monica Macovei: Reforma va fi incetinita
Ministrul Justit