Sa diluezi vinul este o crima, sustin oenologii. Totusi, in anii â80, cand se urmarea reducerea consumului de alcool in Romania Socialista, vinificatorii s-au vazut in situatia de a face vin de 7 grade.
La Panciu, unde vinul este un personaj istoric, a fost creat pentru prima data ceea ce in literatura de specialitate se numeste Wine Cooler - o bautura care se face din suc natural de fructe si din must de struguri fermentat.
Acest amestec a fost numit Vinifruct Mioritic. Sucul pentru bautura era realizat din fragi, mure sau zmeura culese din padurile din zona Vrancei. Timp de 20 de ani, a facut parte din familia spumantelor romanesti. In 2004, producerea lui a fost sistata. "Nu mai era rentabila. Concurenta a scos produse mai ieftine", ne-a explicat Adrian Toma, directorul fabricii de vinuri de la Panciu.
ISTORIE. La inceputul anilor â80, din cauza politicii de dezalcoolizare duse in toate tarile socialiste, bauturile alcoolice au inceput sa dispara din magazine, iar pe mesele de sarbatoare ale romanilor nu mai exploda sampania, ci Vinifructul.
"Vinul, fiind diluat cu suc, avea intre 5 si 7 grade tarie", ne-a spus dr. ing. Ion Pusca, oenolog care a creat aceasta bautura spumoasa. "Procesul de realizare era asemanator cu cel al sampaniei. A doua fermentatie a vinului avea loc in sticle si dura aproximativ doua luni", ne-a declarat Adrian Toma. Apoi vinului i se adauga sucul de fructe de padure.
TOP. "Daca ar fi sa facem un clasament al preferintelor romanilor, atunci putem sa spunem ca pe locul intai se situa Vinifructul din fragi, apoi cel din zmeura si, in sfarsit, cel de mure. Ultimul era mai intunecat la culoare si mai inecacios la gust", a explicat Ion Pusca. A mai existat ideea sa se faca un spumant cu adaos de sirop de muguri de brad, dar acesta nu a reusit sa-si fidelizeze un public, de aceea a fost retras din productie. Dupa