Premierul Calin Popescu Tariceanu si-a dat seama in ceasul al doisprezecelea ca singura solutie pentru iesirea din criza creata de respingerea reformei justitiei de catre Curtea Constitutionala este declansarea alegerilor anticipate.
"Votul popular este cel care va decide daca Romania vrea sa mearga in continuare pe reforma justitiei sau vrem sa mentinem acelasi sistem ticalosit, o Curte Constitutionala care este dominata politic de fostul partid aflat la putere si care incearca prin toate mijloacele sa-si apere privilegiile".
Premierul Tariceanu s-a referit in principal la problema justitiei, chestiune de ultima ora, cu toate ca in timp a devenit evident ca Alianta nu reusise sa preia de facto puterea, existand astfel riscul reeditarii istoriei nevrotice a Conventiei Democrate.
Rezistenta structurilor pesediste din justitie, reclamata de mai multe ori de Monica Macovei, si adusa in declaratia de demisie si de Tariceanu, este insa prezenta la toate nivelurile institutiilor publice. PSD-ul nu ajunsese nici macar in plan secund.
Premierul Tariceanu afirma ca este sustinut in demersul sau de liderii coalitiei, lucru care se va vedea insa doar in parlament. Potrivit Constitutiei, legislativul trebuie sa respinga de doua ori cabinetul, numai atunci se pot declansa alegeri anticipate.
Alianta nu poate miza in acest moment decat pe o solidaritate de beton in interior, si eventual pe voturile UDMR, formatiune care obisnuieste sa-si respecte promisiunile. PRM este direct interesat de anticipate, deoarece a pierdut 15 parlamenatari, dar tinind cont de oscilatiile lui Vadim si de faptul ca pana acum a votat mereu alaturi de PSD, lucrurile sunt discutabile.
Cat despre PC, motivele pentru care ar putea dori anticipatele sint direct proprotionale cu scorul din sondaje, undeva in jur de 1%. Asa incat daca negoci