Nu este usor de ajuns acolo, avertizeaza specialistii, pentru ca, in tensiunea evenimentului, se uita faptul ca Parlamentul trebuie sa "pice" Guvernul pe care presedintele are obligatia de a-l forma, din nou, dupa demisia lui Tariceanu. Iar in Parlament exista si opozitie.
Totusi, pentru PSD si PRM ipoteza anticipatelor nu este de neglijat, pentru ca ambele partide ar trece cu usurinta de pragul electoral.
Mai important, adevarata lupta se duce intre PNL si PD: prima veste sosita dinspre democrati, dupa conferinta de presa organizata de Tariceanu, a fost ca Basescu ar fi cerut o paritate, in interiorul Aliantei, de unu la unu, in timp ce algoritmul ce a functionat pana acum era de trei la unu pentru PNL.
Basescu a invins
Premierul Tariceanu a acceptat ideea organizarii alegerilor anticipate in urma unei discutii de taina, din noaptea de miercuri spre joi, cu presedintele Traian Basescu. Impreuna cu acesta si cu presedintele PD, Emil Boc, Tariceanu ar urma sa stabileasca si calendarul de alegeri.
Se pare ca anticipatele au fost acceptate mai intai in sedinta de ieri a Biroului Permanent Central (BPC) al PNL, partid care respinsese, pana acum, cu indarjire, orice posibilitate de a fi organizate alegeri inainte de termen. Potrivit unor surse din Alianta, Basescu l-ar fi fortat pe Tariceanu sa accepte anticipatele, amenintand cu retragerea ministrilor PD din Guvern.
Pe fondul deciziei Curtii Constitutionale (CC), amenintarea lui Basescu a avut efectul scontat. In ciuda derularii rapide a evenimentelor si a incercarilor departamentului politic ZIUA de Cluj (si nu numai) de a obtine o reactie, presedintele PD, Emil Boc, a refuzat sa faca vreo declaratie legata de anticipate si de evenimentele zilei de ieri.
UDMR n-