Prea dulce, prea rece, prea concentrata... Inghetata este acuzata pe nedrept de nenumarate rele. In realitate, acest desert racoritor, consumat cu moderatie, are o valoare nutritionala benefica pentru copii.
Inghetata cu lapte are o valoare nutritionala apropiata de a iaurtului cu fructe. De exemplu, o cutie de iaurt de 125 ml furnizeaza 10% din necesarul zilnic de calciu, vitamina A, proteine, lipide si calorii.
Doua cupe cu inghetata contin aproximativ 180 de calorii. Nu este o cantitate neglijabila, dar nici nu reprezinta un exces daca este consumata ocazional de copii. Sorbet-ul, inghetata din suc de fructe, are mai putine calorii (in jur de 100), dar tot contine o anumita cantitate de zahar. Sorbet-urile sunt facute din suc de fructe, apa si zahar.
CALCIU SI VITAMINE. Valoarea nutritionala este diferita in cazul sorbet-urilor si al inghetatelor cu lapte. Fiind bogate in fructe, sorbet-urile asigura in principal necesarul de vitamine. Inghetata cu lapte are un aport mai mare de calciu. Asadar, consumate in mod rezonabil, nutritionistii recomanda aceste deserturi racoritoare copiilor. In loc de un croissant cu ciocolata, care are peste 400 de calorii, este mai indicata o inghetata.
RISCURI. Nu exista copil care sa nu manance dulciuri. Tot secretul este sa nu se faca excese. Aceeasi regula este valabila si in cazul inghetatei. Stim ca primul factor de aparitie a cariilor este consumul de alimente dulci si/sau bauturi carbogazoase. Acestea demineralizeaza smaltul dintilor. Si inghetata poate duce la aparitia cariilor. De aceea dentistii recomanda consumul acesteia dupa masa si nu pe tot parcursul zilei. Fluxul salivar este mai important in timpul mesei si favorizeaza eliminarea resturilor alimentare. Iar cel mai indicat este sa-i invatati pe copii sa se spele pe dinti dupa fiecare masa, mai ales in vacanta, cand au mai mult timp si disponibil