Cota unica de 16% introdusa de Romania poate duce la accentuarea deficitului bugetar inaintea aderarii la Uniunea Europeana, precizeaza un proiect de raport al ministrilor de finante ai statelor UE, citat de Bloomberg. Mesajul pesimist ai ministrilor europeni de finante confirma scepticismul din ce in ce mai pronuntat al unor europarlamentari cae solicita amanarea cu un an a aderarii.
Programmul de pre-aderare al Riomaniei este ambiguu in ceea ce priveste recuperarea datoriilor companiilor de stat si trebuie pus in practica cu atentie, precizeaza proiectul de raport care va fi publicat pe 12 iulie.
"Programul privind politicile fiscale ridica semne de intrebare asupra pozitiei fiscale a Romaniei in momentul aderarii, in special in ceea ce priveste riscul unui deficit bugetar superior limitei europene de 3% din PIB in 2007", afirma ministrii de finante europeni.
Totusi, in primul an dupa extinderea din 2004, nu mai putin de 6 dintre cele 10 noi state membre ale Uniunii, au depasit limita deficitului bugetar de 3%. Ungaria a ajuns chiar la 6,3%. Pentru anul acesta este de asteptat ca situatia sa nu se schimbe foarte mult, in Lituania deficitul fiscal urmand a fi de 3,5%, in Polonia de 4,5%, iar in Ungaria de 4,6%.
Ingrijorarile oficialilor europeni sunt, nu intamplator, aceleasi cu cele ale Fondului Monetar International, institutie cu care Guvernul Romaniei a convenit stabilirea unei tinte in ceea ce priveste deficitul bugetar de 0,75% pentru 2005, si una de 0,5% in 2006.
De altfel, raportul recomanda explicit continuarea discutiilor cu Fondul. Nu este o noutate ca Romania are nevoie de un acord cu FMI nu mai pentru ca UE nu dispune de specialisti capabili de a monitoriza evolutia economica a tarii noatre.
Conditiile drastice FMI se explica prin faptul ca, in cazul in care Romania se integreaza in