Banca Central Europeana a decis, ieri, sa lase neschimbate ratele dobanzilor pe luna urmatoare, aceasta fiind cea de-a 25-a luna consecutiv in care ratele raman la valoarea de 2 la suta, se arata intr-un comunicat AFX, citat de publicatia franceza Nouvel Observateur.
Daca nu va avea loc o degradare importanta si imprevizibila a sanatatii economiei europene, plafonul de 2 la suta se va pastra pana la sfarsitul anului. Aceasta idee, sustinuta de aproximativ 30 de economisti ai Bancii Centrale, a fost confirmata si de presedintele Bancii, Jean-Claude Trichet, cu ocazia discursului asupra integrarii financiare a Europei, rostit miercuri in fata Forumului Financiar Mondial, intrunit la Paris. In Parlamentul de la Strasbourg, Trichet si-a exprimat increderea intr-o revigorare a economiei zonei euro, insa a avertizat si asupra riscului cresterii preturilor, in special ca urmare a cresterii preturilor la petrol. Economistii europeni au atras insa atentia ca inflatia zonei euro, care se ridica in prezent la 2 la suta, la care se adauga cresterea slaba a economiei europene ar trebui sa fie doua argumente solide pentru respingerea cresterii ratei dobanzilor in trimestrul urmator. Nici o scadere a acestora nu poate fi intrevazuta insa, intrucat ratele reale sunt oricum foarte mici.
BCE este incurajata de cresterea increderii in mediile de afaceri
In ultima vreme, BCE a fost asaltata intens de Guvernele Europene, si in special de cel al Germaniei sa inlesneasca conditiile de creditare. Circumstantele au fost agravate mai ales de decizia Bancii Suediei de reducere a ratelor dobanzii, de la 3 la suta, la 1,5 la suta. Economistii de la Frankfurt, in pofida acestor presiuni, continua sa aprecieze drept justa si potrivita pentru sustinerea cresterii, actuala rata de 2 la suta. Pozitia lor este sustinuta si de ultimii indici privind increderea consumato