Dorin Tudoran este unul dintre veritabilii exponenti ai traditiei intelectualitatii critice in cultura romaneasca. Dorin Tudoran este unul dintre veritabilii exponenti ai traditiei intelectualitatii critice in cultura romaneasca.
La sfarsitul lunii iunie 2005, Dorin Tudoran a implinit 60 de ani. Ma bucur sa scriu acum aceste randuri despre un om pe care l-am admirat si il admir deopotriva ca intelectual democrat, ca jurnalist stralucit si ca poet de inalta si nobila clasa.
As aminti inainte de orice faptul ca, dupa venirea lui Dorin in Statele Unite, in urma sfidarii deschise a dictaturii si a unei prelungite si chinuitoare greve a foamei la mijlocul anilor â80, am devenit prieteni apropiati. Eu plecasem din tara in 1981 si incepusem sa scriu texte pentru Europa Libera, precum si in numeroase publicatii vestice. Era vorba de articole in care incercam sa luminez originile totalitarismului comunist din Romania, dar si natura ideologiei comuniste in genere. Incercam sa fac acolo, in Vest, ceea ce nu ajunsesem sa fac fiind in tara, adica sa spun pe fata si fara teama ceea ce credeam. Pentru mine, gestul lui Dorin de ruptura cu sistemul era unul de o imensa semnificatie morala. Asa l-am vazut atunci si asa il vad si astazi, dupa doua decenii si mai bine. Recitind recent "Culoarea curcubeului" de Paul Goma, mi-a revenit in memorie atmosfera asfixianta din Bucurestiul acelor ani, cand prea multi dintre noi s-au multumit sa nu participe la spectacolele encomiastice, dar nu au mers pe calea riscanta a disidentei. Eseul lui Dorin Tudoran, "Frig sau frica", dedicat conditiei intelectualului sub dictatura comunista, ramane un document crucial al rezistentei politice si morale in acele vremuri de abisala degringolada a valorilor. Am fost fericit sa-l traduc in limba engleza, fiind convins ca propune o radiografie subtila si neiertatoare a abdicarilor si metamo