Ce strategie mareata isi construise PSD! Principalul partid de opozitie intentiona ca, in urmatorii trei ani, sa bage toata tara in sedinta social-democrata: „responsabilii cu dezbaterea”, un fel de animatori politici institutionalizati, aveau sacra misiune de a intretine „campania perpetua” din Parlament,
pana pe marginea santului. Si chiar incepuse sa o puna in practica, responsabilii-animatori de la varful partidului facand cu randul pe peluza sediului din Kiseleff, printre vitrinele de la Mall sau prin garajul subteran al Casei Poporului.
Refrenul stangii autohtone era programat sa se auda non-stop pe acordurile Internationalei, avandu-i ca solisti pe Mircea Geoana si Adrian Nastase, iar drept invitati speciali pe socialistii europeni.
Atunci insa cand au contestat legile proprietatii si Justitiei la Curtea Constitutionala, pesedistii nu si-au imaginat ca ambitiosul lor proiect va deveni maculatura.
Nici ca, impreuna cu judecatorii constitutionali, vor furniza Puterii pretextul ideal pentru declansarea alegerilor anticipate, iar Aliantei, tema centrala a propriei campanii.
Daca nu ar fi existat un motiv pentru anticipate, el ar fi trebuit, de urgenta, inventat. Saptamana trecuta, despre Alianta PNL-PD se vorbea in termeni de „criza”, „conflict”, „ruptura”, scenariul probabilei evolutii separate a celor doua partide fiind sustinut de vorbele si faptele protagonistilor.
PD, sprijinit de Traian Basescu, isi propusese, dupa trecerea la dreapta populara, sa ajunga un partid mare, capabil sa castige alegerile parlamentare, in timp ce PNL, debusolat si framantat interior, se plangea ca trage de unul singur ponoasele guvernarii.
Miercuri seara, dupa judecata Curtii Constitutionale si decretarea anticipatelor de catre Cotroceni, toate vocile nervoase au amutit. Liberalii si pedistii si-au un