In buna traditie romaneasca a adoratiei cartii, cineva s-a gandit, cu ani in urma, sa inaripeze visurile cititorilor pasionati din Capitala facand posibila instalarea unei biblioteci volante in fata Universitatii. Proiectul, in formula existenta astazi, s-a implinit de-abia in primavara acestui an. Incitati de sloganul, deloc peiorativ, - "Cultura a coborat in strada"-, impregnat pe rafturile ticsite de volume, la vedere, iubitorii de lectura au venit in intampinarea provocarii al carei autor este jurnalistul Dan Petre Popa. Contra unor sume accesibile pentru toate buzunarele, orice persoana constienta de beneficiile cititului poate alege calea care duce spre Raiul spiritual. Cine nu-si aminteste timpurile, nu prea indepartate, cand lectura - obligatorie sau optionala - constituia hrana noastra salvatoare?! Tocmai in memoria si cu intentia vadita a reeditarii acelor vremuri, cand lumea citea pe rupte, s-a incumetat la un astfel de act cultural, evident cu dimensiuni economice, Dan Petre Popa, presedintele Asociatiei "Cartea Veche a buchinistilor de la Universitate".
Ea s-a nascut "ca o forma de revolta impotriva manelelor, sitcom-urilor si telenovelelor. De 15 ani incoace, exista o organizatie oculta care are in program sa intampeasca populatia, vectorul principal fiind televizorul - o guma de mestecat pentru ochi -, si muzica oligofrenilor numita manele", spune ziaristul. "Sunt bucurestean", continua interlocutorul meu. "Pe vremea lui Ceausescu era bataie pe locuri in tramvai, metrou sau troleibuz pentru ca oamenii sa poata citi in voie. 80 la suta dintre noi aveam o carte in buzunar..."
Efortul sau de a "cobori cultura in strada" a durat ceva. "In cele din urma, arhitectul sef al Capitalei, Adrian Bold, a hotarat ca lucrurile trebuie sa se schimbe. Proiectul a fost sprijinit de personalitati culturale si politice dintre care i-as mentiona aleatoriu pe T